CETRO wird zu einem Jean Monnet Centre of Excellence

Noch im Herbst 2008 wird an der Universität Oldenburg ein Jean Monnet Spitzenforschungszentrum eingerichtet. Dafür hat die Europäische Union (EU) jetzt eine Förderung von 75.000 Euro zugesagt, das sind 75% des Gesamtvolumens. Ziel des Jean Monnet Centre for Europeanisation and Transnational Regulations (CETR) ist die Koordination, Organisation und Unterstützung von international vergleichenden und europawissenschaftlichen Initiativen in Forschung, Lehre und Öffentlichkeitsarbeit. Inhaltlicher Schwerpunkt ist die Untersuchung der wirtschaftlichen, rechtlichen und soziokulturellen Auswirkungen des europäischen Integrationsprozesses auf nationalstaatliche Vergesellschaftungsmuster. Welche Auswirkungen haben die zunehmenden wirtschaftlichen und sozialen Verflechtungen in Europa und die europaweit zunehmend harmonisierten Regulationsstrukturen auf die nationalen Gesellschaften?.

Diesen Fragen wird das Zentrum im Rahmen von Sommerschulen, einem Graduiertenprogramm, Konferenzen, Exkursionen und Vortragsreihen nachgehen. Das Zentrum versteht sich auch als Schnittstelle zwischen der Forschung und der interessierten Öffentlichkeit.

Die Einrichtung des Zentrums ist das Ergebnis einer Gemeinschaftsinitiative der Rechtswissenschaftler Prof. Dr. Thomas Blanke und Prof. Dr. Jens M. Schubert, des Wirtschaftswissenschaftlers Prof. Dr. Hans-Michael Trautwein sowie der Sozialwissenschaftler Prof. Dr. Martin Heidenreich und Prof. Dr. Bernhard Kittel .

Universitätspräsident Prof. Dr. Uwe Schneidewind erhofft sich von dem Projekt auch eine Unterstützung für die Profilbildung der Universität. „Die Einrichtung wird dazu beitragen, Synergieeffekte zwischen den Disziplinen zu fördern und die Sichtbarkeit der Oldenburger Forschungsaktivitäten zu erhöhen“.

Die Zusammenfassung des Projektantrags

The Jean Monnet Centre for Europeanisation and Transnational Regulations (CETR) at the University of Oldenburg will focus on the Europeanisation of national societies by the transnational regulation of social, labour and economic relations within the European Union (EU). Exploiting the advantages of the interdisciplinary composition of our research centre we will focus on two substantive and one procedural issue: We will analyse a) the impact of the EU and its economic policies (especially the common market, the monetary union and the liberalisation of public services) on national economies in Europe, b) the corresponding (trans-)formation of the European Social model and its crucial institutional pillars, the national welfare policies, labour law, collective bargaining systems and other labour market regulations, and c) the interaction and mutual reinforcement of different forms of governance (joint regulation by common legal rules, mutual recognition of national regulations, private regulation in transnational networks, “negative integration” by economic externalities, redistribution and “softer”, more participative forms of policy coordination). Our emphasis on the links between economic, social and regulatory aspects is motivated by the current situation of the EU which is characterised by an asymmetry between the economic and the socio-political dimensions of transnational integration: faced with a growing scepticism towards further Europeanisation and globalisation, the EU has to take into account the social implications of European integration and in particular its impact on national welfare systems, labour law and collective bargaining relations.

The focus on economic, social and regulatory aspects of European integration will be translated into different activities exploiting our multi-disciplinary resources and interests in research, teaching and communication in the framework of a specific institution, the Jean Monnet Centre for European and Transnational Regulations. a) At first, we will continue and strengthen the academic exchange and interdisciplinary research activities under the umbrella of the proposed Jean Monnet Centre. b) On this basis we will organise international conferences, lecture series and workshops. The academic results of these activities will be published in academic journals and books, and in a newly created online working paper series. In the field of teaching we propose to create c) a structured interdisciplinary postgraduate programme and d) summer schools and project-based forms of teaching in the field of European studies. e) The openness to civil society, a crucial objective of the Jean-Monnet programme, will be achieved by interdisciplinary lectures, public round table debates and conferences on the legal, economic and social dimensions of Europe and f) a regular dialogue with regional social partners and institutions.