Projekt "Cascade Use"

Wissenschaftliche Hilfskraft

E-Mail: juan.camilo.gomez.trillos(at)uni-oldenburg.de

Kernkompetenzen

Unitary operations, Oil services, Renewable energy systems and Material and Energy flow analysis.

Persönliches

Born in Medellin, Colombia, he obtained his bachelor degree in Chemical Engineering at the Faculty of Mines of National University of Colombia – Medellín in 2012. During his studies he did an internship at Antioquia's Liquor Factory – FLA in a project related with the use of by-products, followed by an internship at Andercol S.A. in the Process Engineering department. After finishing his studies in 2012, he worked for the oil services company Halliburton in the Drilling and Completion fluids division in Colombia and Venezuela.

In 2016 he started to study the master program PPRE - Postgraduate Programme Renewable Energy at the Carl von Ossietzky Universität Oldenburg in Germany, in which he is currently a student. In February 2017 he joined CCU for an internship in the interdisciplinary subject of recycling of PV Cells and assessment of critical materials required for the production of these devices. He is currently research assistant in the CCU project Netonia.

Durch Cascade Use wurde mir der Materialeinsatz und die Ressourcenbeschränkungen in Bezug auf die Technologien der erneuerbaren Energien bewusst. Obwohl diese Technologien nicht von fossilen Brennstoffen abhängen, um die Energie zu erzeugen, so benötigen sie dennoch verschiedene Materialen, die in viele Fällen knapp sind oder in begrenzten Mengen produziert werden. Mit wachsendem Anteil der Erneuerbaren Energien in unserer Energiematrix werden in Zukunft mehr Materialen benötigt. Die Verfügbarkeit der Materialen wird eine der vielen Herausforderungen für die Energiewende sein. Heute glaube ich, dass die effiziente Nutzung von Materialen in erneuerbaren Energietechnologien, ihr effektives Recycling und wenn möglich ihre Wiederverwendung uns in Zukunft helfen wird, die Energiewirtschaft nachhaltiger zu machen.